poniedziałek, 29 czerwca 2009

Ciasto z truskawkami

Jest to ucierane ciasto z truskawkami i galarertką. Dla wielbicieli. W sam raz na gorące dni, ponieważ musi być trzymany w lodówce. Przepis pochodzi ze strony http://www.mojeciasto.pl/, autorką jest otka007. W wersji oryginalnej jest bez galaretki.

Składniki:

20 dag Kasi

pół szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

1 i pół szklanki mąki pszennej

4 jajka

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Na wierzch:truskawki 50 dag, 2 galaretki truskawkowe.

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Ciągle ucierając dodać po jednym jajku. Połączyć masę z mąkami proszkiem do pieczenia i wymieszać. Napełnić natłuszczoną formę prostokątną, na cieście ułożyć połówki truskawek i piec 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilkę w otwartym lekko piekarniku po 3 min wyjąć i zalać tężejącą galaretką. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz