Jest to trochę inna wersja klasycznego sernika, bowiem jest to mieszanka sera z ucieranym ciastem czekoladowym. Dla mnie wersja idealna chociaż nie przepadam za sernikami.
Składniki:
Ciasto: 2 szkl mąki
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
1 kostka Kasi
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jajka
3 łyżki wody
Wykonaie ciasta:
Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę gotowac 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać 0,5 szkl. (na polewę). Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.
Składniki masy serowej:
0,5 kg sera,
0,5 kostki masła
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,75 szklanki cukru
Ser zemleć. Białka oddzielić od żóltek. Żółtka utrzeć z cukrem, zmąką ziemniaczaną.Ser zmieszać mikserem z tłuszczem, żółtkami i mąką i 1 łyżeczką proszku do pieczenia, na koniec dodać pianę z białek. Wylać na ciasto czekoladowe. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzone polać odlaną masą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz