poniedziałek, 29 czerwca 2009

Tort orzechowy

Przepis ten mam z bardzo starej książki kucharskiej mojej babci. Tort jest mocno orzechowy, idealny dla tych, którzy lubią orzechy włoskie. Nie za słodki, po prostu wspaniały.

Składniki:
10 jajek
200 g cukru
250 g mąki
150 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
1 szklanka zmielonych biszkoptów
400 g orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g Kasi
1 kieliszek spirytusu


Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, po czym ubijać, aż połączą się z pianą. Delikatnie wmieszać żółtka.Mielone orzechy wymieszać z mąką, zmielonym biszkoptem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wmieszać do piany. Dodać oliwę.Ciasto przelać do formy tortowej. Wierzch wygładzić.Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i zostawić w formie do wystudzenia. Przygotować masę. W gotującym się mleku rozpuścić cukier. Następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawić do wystudzenia.Utrzeć dwie kostki masła. Wmieszać masę orzechową. Dodać kieliszek spirytusu.Ciasto przekroić na trzy równe warstwy i przełożyć częścią kremu. Resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki okleić zmielonymi orzechami, wierzch ozdobić wedle uznania - np. kremem (przy pomocy cukierniczego rękawa) i połówkami orzechów. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń