środa, 8 lipca 2009

Rurki z kremem 2



Dzisiaj przedstawiam inną wersję rurek z kremem. Dzis na ciecie kruchym z masą budyniową. Polane polewą czekoladową. Pycha!

Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 kostka Kasi
mały kubek gęstej kwaśnej śmietany (200-250 ml)
cukier waniliowy

Krem:
1 całe jajo + 1 żółtko
2 cukry waniliowe
0,5 szkl. cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyzki mąki ziemniaczanej
3/4 litra mleka
1 Kasia


Wykonanie:
Składnki na ciasto zagnieść i jak najcieniej rozwałkować. Pokroić na cienki paseczki i wijać nimi foremki do rurek. Piec na złoty kolor.

Krem: Zmiksować jajko z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i postepować jak przy gotowaniu budyniu. Wystudzić. Utrzeć margarynę i dodawać po łyżeczce budyniu.

Powstałym kremem nadziewać rurki. Polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz